Kalldusch för Karlskronavarvet

Danmark stoppar överraskande planerna på att köpa tre ubåtar av den nya generationen Viking som skulle utvecklas som ett industriprojekt mellan Danmark och Sverige.

Pengarna, över fem miljarder svenska kronor, ska i stället användas till ett nytt Herculesflygplan och fyra marinhelikoptrar.

Det framkom vid gårdagens försvarsförhandlingar mellan den borgerliga danska regeringen och oppositionen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Överenskommelsen om att hoppa av Vikingprojektet lär komma som en kalldusch för Sverige och för ubåtstillverkaren Kockums och Karlskronavarvet som har haft stora förhoppningar på projektet.

Redan när Norge för två år sedan beslutade att stoppa sin medverkan i de då helskandinaviska planerna att utveckla den nya generationen ubåtar talades det om att försöka ta in andra länder i mångmiljardsatsningen. Polen, Spanien, Portugal och Singapore nämndes som möjliga samarbetspartner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista