Utbildningsfrågorna i EU ratas av svenska politiker

Under de senaste drygt fyra åren har en svensk EU-parlamentariker bara deltagit i vart tredje möte i parlamentets utskott för Kultur, utbildning, idrott, media och ungdomsfrågor.

Den socialdemokratiska ledamoten Yvonne Sandberg-Fries från Karlskrona har aldrig varit på utskottets möten och hon vet inte vilka beslut utskottet har fattat. 

- Jag kan inte svara på sådana frågor för jag har inte följt utskottets arbete på det sättet så jag kan värdera vad det är för beslut de har fattat, säger Yvonne Sandberg-Fries.

Hon förklarar sig genom att säga att det kan låta konstigt, men hon skyller på att det är massor av frågor som är uppe jämt.   

Sveriges Radios granskning av utskottets arbete under fyra och ett halvt år visar att bara på vart tredje möte har en svensk EU-parlamentariker registrerats som närvarande.

Och de spritter inte av talförhet. Bara 13 gånger, har en svensk parlamentariker yttrat sig under 2000-talet.

Moderaten Peder Wachtmeister, den andre svenske suppleanten i kultur och utbildningsutskottet, säger som Yvonne Sandberg-Fries att tiden gått åt till miljöfrågor.

- Det har ju fått bli lite grann med armbågen. Men det är ju inte någon större aktivitet bland svenskarna där, säger han.

Peder Wachtmeister säger också det här är ett av de områden där man inte ska lägga ner pengar på utan använda de till annat.    

De moderata parlamentsledamöterna har varit mer aktiva - än de två socialdemokratiska ledamöter som suttit i utskottet under 2000-talet, de har enligt protokollen bara varit där två gånger sedan 1 januari 2000.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista