Karlskrona

Många halkolyckor skapar köer hos ortopeden

"Ibland får vi skjuta fram återbesök"
1:48 min

Det nyckfulla vädret orsakar köer till ortopeden i hela länet. Det konstaterar Rickard Tuvhag som är avdelningschef på ortopedmottagningen i Karlskrona.

Hittills i januari har akuten i Karlskrona fått in 40 fler patienter än motsvarande tid förra året och många av dem har fallit offer för halkan.

Det rör sig om personer som kommit in till akuten med olika skador, bland annat handleds- och fotfrakturer.

Förrädisk halka
När temperaturen pendlar mellan plus och minusgrader är halkan som mest förrädisk och totalt har akuten i Karlskrona fått ta hand om 280 patienter från årets början och fram till i måndags. En del har skickats vidare till operation, andra för att gipsas.

Rikard Tuvhag säger att trycket ökar inom hela ortopedin och när fler akuta fall kommer in, då påverkas patienter som redan står under behandling.

Handledsfrakturer flest
Vanligtvis är det handlederna som får ta emot mest stryk vid en halkolycka. När man faller åker händerna instinktiv upp som ett skydd. Men just i år har en annan typ av frakturskador börjat dyka upp, något som tyder på att det är extremt halt på gator och trottoarer.

– Nu har det också varit en bra ökning på överarmsfrakturer. Man hinner inte med att skydda sig, säger Rickard Tuvhag.

Man skulle kunna tro att det är den äldre delen av befolkningen som är överreprsenterad bland halkans olycksoffer men det är inte riktigt korrekt. För vintertid är det först och främst dom unga och sportiga som återfinns i olycksstatistiken.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".