Mannen fick den dementa kvinnan att skriva över en större summa pengar på honom. Foto: Riksbanken.
Karlshamn

Företagare utnyttjade dement kvinna

1:11 min

En företagare i Karlshamn åtalas vid Blekinge tingsrätt för grovt ocker och grovt bedrägeri. Mannen ska enligt åtalet lurat två kvinnor, varav en är dement.

På ett systematiskt sätt ska den 58-årige företagaren ha lurat till sig hundratusentals kronor, fastigheter och ett fordon av två kvinor i västra Blekinge.

En av kvinnorna är dement och mannen hade hand om hennes ekonomi och förde också kvinnans talan när så krävdes.

2006 lyckades han övertala en av de två kvinnorna att köpa en fastighet i Sölvesborg för 1,3 miljoner kronor som han sen såg till att köpa av kvinnan.

Förfalskade namn
Några pengar såg hon inte röken av, mannen förfalskade helt enkelt kvinnans namn på ett kvitto.

Mellan den 1 april 2009 och 3 november 2010 lyckades 58-åringen få den dementa kvinnan att köpa postväxlar för totalt 400 000 kronor, som sen sattes in på hans företagskonto.

Han kom också över hennes fastighet, utan att betala en krona.

Falsk sambo
Och i oktober 2009 iscensatte mannen en falsk samborelation med samma kvinna för att tio månader senare begära bodelning. Då var hon god för 700 000 kronor.

Idag har den dementa kvinnan stora ekonomiska problem på grund av 58-åringen. Han sitter idag häktad och har nu åtalats för grovt ocker, bedrägeri samt urkundsförfalskning.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Mer om den 57-årige sol- och våraren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista