blekinge

Vårdgarantin blir en utmaning för landstinget

1:57 min

Landstinget i Blekinge står nu inför en jätteuppgift för att klara vården nästa år. Detta efter att sjukvården i länet inte lyckats leva upp till vårdgarantin, som innebär att patienter ska erbjudas vård och behandlingar inom en period på 90 dagar.

När 2009 års vårdgaranti skulle presenteras var det idel glada miner. Båda kraven i vårdgarantin klarades av och landstinget fick ut många sköna miljoner ur regeringens kömiljardpott.

Men landstingsdirektören Jan Svanells förhoppning om att 2010 skulle blir ett ännu effektivare och bättre år för den blekingska sjukvården kom på skam.

Skärpta krav
En viktig förklaring till detta är att regeringen skärpte kraven för vårdgarantin under andra halvan av 2010, för att få mer rättvisande mätningar.

Landstingen tvingas sedan dess dels räkna alla patienter, även de som frivilligt har gått med på att avstå vårdgarantin, dels mäta under flera tillfällen för att komma fram till ett genomsnitt.

Det sistnämnda har gynnat de landsting som klarat av garantigränserna under större delen av året och inte bara under några få toppmånader som i Blekinge.

Bättre planering
Landstingets vårdstrateg Gunilla Skoogh säger att planeringen måste bli bättre inom sjukvården i Blekinge.

– Vi måste ha bättre koll på läget, vi måste alltid veta hur många patienter som väntar. Det innebär att vi måste öka antalet operationer, öka antalet patienter som får vård.

Landstingets oförmåga att klara hela vårdgarantin får ekonomiska konsekvenser för vården i Blekinge.

Förlorar miljoner
Istället för runt 16 miljoner i extra tillskott från staten, får länet nu nöja sig med 12 miljoner. Något som svider i landstingets plånbok.

– Vi behöver alla pengar som vi nånsin kan få så det är tråkigt att konstatera att vi har tappat de här pengarna, säger Gunilla Skoogh.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista