Blekinge

Fortsatt forskning om jämställd vård

1:21 min

Kvinnor får vänta längre på operation för grå starr och nyblivna pappor känner sig inte delaktiga i föräldrarutbildningen. Nu satsas två miljoner på att kunna forska vidare om hur vården skiljer sig för män och kvinnor.

– Det är ingen som gör fel av illvilja utan det beror mer på att vi inte tänker på det här, säger Sylvia Määttä, tidigare lektor på Borås Högskola men nu chef på kunskapscentrat för jämställd vård i Göteborg.

Pengarna ska användas till åtta olika forskningsstudier. Bland annat ska man kolla på om det kan behövas könsspecifik behandling vid biopolär sjukdom, eftersom kvinnor och män kan få olika biverkningar av mediciner.

Man ska också undersöka om läkarens kön påverkar vilken vård han eller hon ger. En annan studie rör kortvuxna flickor, om det är mer socialt accepterat att vara kortvuxen som tjej och vilken behandling dom får. Ytterligare ett projekt rör sömnapné vid snarkning.

– Kvinnor är känsligare för andningsuppehåll under sömnen, säger Sylvia Määttä. 

Sara Johansson
sara.johansson@sr.se

Målet: jämställd vård

Kunskapscentrum för Jämställd vård (KJV) arbetar med verksamhetsutveckling och forskning med fokus på kvinnor och män inom Vätra Götalandsregionen. Forskning har visat att det görs medicinskt omotiverade skillnader i bemötande, diagnos och prevention. Målet för KJV är att utveckla vården så att patienter erbjuds en god, säker och jämställd vård vid varje tillfälle och på varje vårdnivå. 

Källa: Västra Götalandsregionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista