rödeby

Arbetsmiljöverket tveksamma till förskolemiljö

1:31 min

Arbetsmiljöverket är tveksamma till den tillfälliga förskoleavdelningen Delfinen inne på Rödebyskolan. Enligt myndigheten är kommunen är skyldig att göra en riskbedömning av lokalerna innan förskoleverksamheten drar igång.

– Där ska man upptäcka saker som man behöver tänka på innan man genomför förändringen och det kanske man inte hade gjort på alla sätt i det här fallet, säger Stefan Hult, arbetsmiljöinspektör.

Bland annat finns det en brant trappa i anslutning till rummen som fortfarande inte har någon grind.

"Lokalerna måste vara anpassade"
– Har man en verksamhet med små barn ska den lokalen vara anpassad efter de risker som kan förekomma, berättar Stefan Hult.

Det är Barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona som har beslutat att starta den provisoriska förskolan.

– Vi har en liten grupp barn som vi har valt att erbjuda plats i lokaler på Rödebyskolan under våren för att i höst flytta över dem till de permanenta verksamheterna, säger Solveig Olsson, verksamhetschef för

Var tvungna hitta en billig lösning
För att få plats med de barn som önskade få plats i Rödeby var kommunen tvungen att hitta en lösning. Den skulle dessutom kosta så lite som möjligt för kommunens del.

Enligt Solveig Olsson har lokalerna blivit granskade.

– Rektorerna i Rödeby har tittat på dem, vi har haft räddningskåren på plats och vi har haft huvudskyddsombud på plats, säger hon.

– Jag är ganska övertygad om att det kommer att bli en bra verksamhet med de förutsättningar som finns, avslutar Solveig Olsson.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista