Socialtjänsten menar att de inte gjort något fel i fallet Lollo. Foto: Milan Djelevic.
Karlshamn

Socialtjänsten slår tillbaka mot kritiken

1:44 min

Socialtjänsten i Karlshamn hävdar att Socialstyrelsen missat viktiga fakta när fallet Lollo granskats. Enligt en av socialsekreterarna som jobbade med fallet är Socialstyrelsens rapport dåligt underbyggd.

Xevad Latifi är förste socialsekreterare i Karlshamns kommun och han menar att socialen inte kan klandras, trots den kritik myndigheten fått ta emot.

– Det finns ingenting jag ångrar i dag, säger han.

Bryter tystnaden
För första gången, sedan den rikskända flyktingflickan Lollo trädde fram i Sveriges Radio Blekinge och gav sin version om hur hon blivit behandlad och hur hon upprepade gånger fick flytta hem till en pappa som misshandlade både henne och hennes syskon, väljer nu socialtjänsten att bryta tystnaden.

Och det är ingalunda en defensiv hållning, som myndigheten intar trots den uppläxning och kritik socialstyrelsen riktat i en granskningsrapport som offentliggjordes för en dryg månad sedan.

"Långt ifrån sanningen"
I rapporten konstateras bland annat att socialen i Karlshamn inte undersökte om det var säkert för Lollo att flytta tillbaka hem till föräldrahemmet, trots att det var ett känt faktum att hon misshandlats vid upprepade tillfällen av sin pappa.

– Att vi skulle ha tvingat hem henne till föräldrarna med vetskap om att hon skulle bli misshandlad är långt ifrån sanningen.

Lollo själv tycker inte hon behandlats på ett korrekt sätt av socialtjänsten och menar att den kritik som framförts mot myndigheten stämmer.

Attack mot Englesson
Xevad Latifi går också till häftig attack mot politikern Anders Englesson, kommunstyrelseledamot för miljöpartiet, dels på grund av att han anmälde Lollo-fallet till socialstyrelsens, dels för att han nu gått vidare med en polisanmälan.

Men Anders Englesson ser sitt engagemang som en självklarhet.

– Det är oetiskt att inte reagera, säger han.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Mer om behandlingen av Lollo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista