Om ett år ska Södra i Mörrum börja tillverka dissolvingsmassa som används till framställning av bland annat viskos. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Kronoberg

Björkskog ska bli kläder

1:39 min

Södra tvingas ta ett steg närmare textilindustrin och ska börja tillverka råvara för klädindustrin. Om drygt ett år ska Södra i sin fabrik i Mörrum börja koka dissolvingmassa av björkved.

Dissolvingmassan kan sedan användas för tillverkning av textilier men också för tillverkning av livsmedelsprodukter och olika plaster.

– Det här är ett helt nytt område som vi satsar på att utveckla och det gör vi för att vi ser att andra områden som vi är aktiva inom, inte har den tillväxten som vi önskar, säger Gunilla Saltin som är VD på Södra cell.

Det är inte längre lika lönsamt  att tillverka tryck- och skrivpapper. Därför ska Södra vid massabruket i Mörrum också börja tillverka dissolvingmassa som man ska spinna garn av för klädtillverkning. Men man kan också tillverka korvskinn av massan.

– Livsmedelsindustrin har inte hört av sig än, men i första hand siktar vi in oss på att leverera till textilindustrin, säger Gunilla Saltin.

Det är den digitala revolutionen som driver på utvecklingen och tvingar Södra att söka nya marknader. Efterfrågan på tryck- och tidningspapper minskat kraftigt. Tidningspapperskonsumtionen har i Nordamerika  de senaste tio åren minskat med 62 procent.

Det papperslösa kontoret är inte långt borta, men det oroar inte Gunilla Saltin.

– Det är en utmaning men vi vet vad vi ska göra, säger Gunilla Saltin.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista