Anneli Malmborg och Anita Sjödahl, attitydambassadörer för Hjärnkoll. Foto: Annelie Lundin/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Många vill inte jobba med psykiskt sjuka

1:22 min

Var fjärde tillfrågad person skulle inte kunna tänka sig att arbeta tillsammans med någon som har en psykisk sjukdom. Det visar en attitydundersökning som organisationen Hjärnkoll har gjort.

För att ändra attityderna till personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning kopplad till hjärnan, driver organisationen Hjärnkoll olika kampanjer.

Idag presenterade de sin senaste undersökning som bland annat visar att var fjärde tillfrågad i Skåne inte skulle kunna tänka sig att arbeta tillsammans med någon som har en psykisk sjukdom.

Två attitydambassadörer
Och det är inget som förvånar Anita Sjödahl från Kallinge, som är utsedd till en av två attitydambassadör för Hjärnkoll i Blekinge.

– Det blev jag faktiskt inte alls, säger hon.

Var fjärde svensk har en psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning som är kopplad till hjärnan.

Undersökningar som organisationen Hjärnkoll har gjort visar att många inte vill ha med dessa personer att göra.

Inga behandlingshem
Till exempel vill man inte ha behandlingshem i det egna bostadsområdet eller jobba med en sådan här person.

Annelie Malmborg från Karlskrona är också attitydambassadör för Hjärnkoll och hon beklagar de friska personernas fördomar.

– Det är synd om dem, de vet absolut inte hur deras framtid ser ut. Vad som kan hända dem. Det är nyckfullt att leva, säger hon.

Och för att ändra attityderna driver Hjärnkoll kampanjerna länsvis och efter en kampanj syns en tydlig förbättring av inställningen bland folk.

Stina Held
stina.held@sr.se

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista