Foto: Tor Richardsen/Scanpix.
Blekinge

Höga nätavgifter i Blekinge

1:33 min

Elkunder i Blekinge får i många fall betala allt för höga nätavgifter. En undersökning gjord av Villaägarnas Riksförbund visar att två av elnätbolagen i Blekinge ligger bland de fem dyraste i landet.

Jämfört med det bolag som har de lägsta avgifterna tvingas kunder hos Kreab Öst betala över 3700 kronor mera per år.

Det andra bolaget på listan är kommunägda Sölvesborgs Energi & Vatten som debiterar sina kunder nära 3000 kronor mer per år än de lägsta avgifterna på marknaden.

Svårt att jämföra
Jan Samuelsson är koncernchef på Lunds energi som äger Kerab öst och han tycker det är hopplöst att göra den här typen av jämförelser.

– Det är svårt att göra en bra jämförelse, men det är lätt att driva politiska budskap med den här typen av information.

Stefan Boking är vd på det andra utpekade bolaget Sölvesborgs Energi och vatten och han är förvånad över undersökningens resultat.

– Jag känner inte igen mig efter som vi i andra undersökningar hamnat någonstans i mitten av listan.

Hög avkastning
Enligt Joakim Olsson vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund har man tittat på jämförbara elnät.

Jämfört med de billigaste bolagen är nätpriserna hos Kreab Öst över 3700 kronor dyrare per år och hos kommunägda Sölvesborgs Energi & Vatten tvingas kunderna betala nära 3000 kronor mer i årsavgift än de lägsta priset på marknaden.

Höga krav på avkastning är enligt Villaägarna den vanligaste förklaringen till höga priser, men också ett dåligt underhållet elnät tillsammans med höga administrativa kostnader är förklaringar.

Påverka politikerna
För kunder som eventuellt är missnöjda finns det enligt Joakim Olsson bara en sak att göra.

– Det går ju inte att byta bolag efter som det är en monopolsituation, istället får man påverka de politiker som är ansvariga för situationen.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista