Den nya alkohollagen innebär bland annat att restaurangerna inte längre behöver erbjuda varm mat för att få serveringstillstånd. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
blekinge

Få söker serveringstillstånd trots nya regler

"Inte meningen att det ska bli fler"
1:44 min

Trots nya regler är intresset svalt för att söka serveringstillstånd i västra Blekinge sedan den nya alkohollagen infördes vid årsskiftet.

– Jag har faktiskt inte märkt så väldigt mycket, säger Carina Cutlip jobbar som Alkoholhandläggare i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström.

Sushirestauranger och caféer
Den nya alkohollagen innebär bland annat att restaurangerna inte längre behöver erbjuda varm mat för att få serveringstillstånd, vilket gör det möjligt för exempelvis sushirestauranger att börja servera alkohol.

Däremot krävs det att det finns en varierad meny. Nytt är också att den som vill börja servera alkohol måste göra ett webbbaserat kunskapsprov och få godkänt på det.

Nykterhetskritik
Nykterhetsorganisationen IOGT NTO är kristiska till den nya lagen och menar att den kommer att innebära att alkohol serveras på fler ställen än tidigare, men Carina Cutlip tror inte att utvecklingen kommer att gå åt det hållet.

– Det är egentligen inte det som är avsikten. De förenklingar som har gjorts är inte gjorda med målet att det ska bli fler. För att caféer ska få tillstånd idag så måste de utöka sin meny rätt rejält, och jag tror inte att de är så intresserade av det, säger hon.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".