Fotograf: Gunnar Lundmark/SvD/SCANPIX .
Blekinge

Döda och nyskilda hängs ut på nätet

1:34 min

Avlidna och nyskilda i Blekinge hängs ut på Internet. På hemsidan markeras de uthängda med namn och adress samt en markering på en karta över länet.

När man surfar in på sidan hittar man information om lokala företag och en del om vad polisen åkt på för larm. Men under bilden av ett brustet hjärta hittar man också namn och adress på personer som skilt sig och under en gravsten finns samma information om nyligen avlidna.

Inget olagligt
Fredrik Berglund är vd för bolaget som driver sidan förstår att publiceringarna kan uppröra, men att de inte gör något olagligt.

– Det är ju publik information som vi publicerar så vi är inte någon bov i dramat.

Snåriga regler
Datainspektionen är bekant med hemsidan men enligt Jonas Agnevall som är jurist på datainspektionen är det ett snårigt område rent regelmässigt.

– Ja, det är det. Sidan har ett så kallat utgivningsbevis som gör att man kan omfattas av grundlagen och då kan vi inte göra något.

Svårt att förklara
Ingen av de personer som hängts ut på sidan har velat eller orkat ställa upp på en intervju. Och ingen kände till att de lagts ut med namn och adress och ett par berättade att de inte ens berättat om skilsmässan för de närmaste släktingarna.

Fredrik Berglund berättar att han också fått mindre positiva reaktioner från uthängda. Men företaget försöker förklara varför människor dyker upp på en lista över nyskilda när de söker på sitt eget namn. Ett utbildningsarbete som varierar i framgång.

– Nja det är svårt faktiskt. Det är inte många som förstår så man få göra så gott man kan helt enkelt.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista