De som drabbas är de som behöver fortbildning, menar Mats Nilsson, ABF. Foto: Henrik Olsson/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Medlemsras för studieförbunden

"Det drabbar främst de som har lägst utbildning"
1:33 min

Blekingar har tappat intresset för att gå i studiecirkel och orsaken är att det är för dyrt. Och de som främst drabbas är de som behöver fortbildning, säger Mats Nilsson som är ombudsman på ABF.

– När priserna höjs drabbar det främst de som har lägst utbildning och lön och som kanske bäst behöver fortbildning och nya kunskaper. Det är de som försvinner ur verksamheten, säger Mats Nilsson.

Deltagarras
Kurskatalogerna från studieförbunden har tunnats ut och det är främst kostnadskrävande kurser som språk, konsthantverk och i viss mån IT som studieförbunden har dragit ner på.

De senaste fem åren har studieförbunden i Blekinge tappat hela 16 000 deltagare, enligt siffror från studieförbundens samorganisation, Bildningsförbundet. Det handlar inte om unika individer, samma person kan gå flera cirklar. Men siffrorna är ändå stora.

Den viktigaste faktor bakom deltagarraset är enligt Bildningsföbundet att kommunerna har sänkt bidragen. I fjol gav kommunerna 5,2 miljoner kronor i stöd. Blickar man 10 år bakåt har kommunerna minskat stödet med i snitt 13 kronor per kommuninvånare. 

Peter Johansson på Bildningsförbundet anser att kommunerna går fel väg.

– Jag tvivlar på att det är någon annan verksamhet som kommunerna stöttar som har behandlats på samma sätt, säger Peter Johansson.

Ytterligare sänkningar
Den kommun som har sänkt bidraget mest och som planerar ytterligare sänkningar är Karlskrona.

Jan Lennartsson (M), är kulturnämndens ordförande i Karlskrona:

– Någonstans måste vi ju få fram pengar till kommunens viktigaste egna  verksamheter och då har detta varit en bland många besparingar.

Mats Nilsson på ABF tycker att kommunerna borde ta ett bättre  samhällsansvar.

– Den yttersta konsekvensen är ju att vi får en lägre tillväxt i samhället och mindre ekonomiska resurser. Det är den yttersta effekten när man minskar möjligheterna för människor att delta i det livslånga lärandet, säger han. 

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".