Partiledaren som tar över efter Mona Sahlin måste tänka långsiktigt och lägga mycket kraft på att förändra och omorgansiera, menar Magnus Johansson (S). Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Blekinge

Socialdemokrater kräver delad ledning

1:45 min

Flera ledande socialdemokrater i Blekinge kräver nu ett delat ledarskap i partiet. Arbetsbördan blir helt enkelt för tung för en person, säger den politiska sekreteraren Magnus Johansson.

Det socialdemokratiska partiet har en mångårig tradition att det blir partiordföranden som också blir statsminister om partiet vinner valet. Det är den traditionen som Magnus Johansson men också IF Metalls ordförande i Blekinge Jan-Anders Lindfors vill ändra på.

– En partiordförande behöver lägga all energi på att organisera och strukturera om partiet, säger Jan-Anders Lindfors.

– Därför krävs det olika personer på de olika posterna, säger han

Magnus Johansson håller med

– En ordförande eller partiledare ska vara den samlande kraften. Vara den som tänker långsiktigt och lägger mycket kraft på att förändra och omorgansiera partiet, säger han.

– En statsminister ska vara kommunikativ och representera partiet utåt på kort sikt, säger Magnus Johansson.

Och frågan är högaktuell just nu. Valnämndens ordförande Berit Andnor har begärt och fått in synpunkter från landets distrikt. Nu börjar arbetet med att vaska fram en ny partiordförande.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista