Blekinge

Rättegången mot sol- och våraren startar i morgon

0:14 min

I morgon börjar en ovanlig rättegång i Blekinge tingsrätt. En 58-årig företagare från Karlshamn misstänks för att ha försökt lura av en svårt sjuk kvinna allt hon äger.

Enligt åklagaren Mårten Alvinsson är den här typen av Sol och vårar-brott inte särskilt vanliga.

– Jag har inte haft något liknande fall tidigare, säger han.

Företagaren och kvinnan har träffats sporadiskt sedan 80-talet och under en period har han bott inneboende hos kvinnan men själva Sol och vårandet tog fart först för ett par år sedan. Det var när kvinnan blev svårt sjuk som mannen dök upp igen.

Utnyttjade kvinnans demens
Han ska då ha utnyttjat det faktum att kvinnan var deprimerad, hade utvecklad demens och var påverkad av starka smärtor i samband med en oupptäckt bältros. Den 58-åriga mannen ska bland annat enligt åklagaren med hjälp av fullmakter ha lurat av henne hundratusentals kronor och en fastighet.

Han ska också ha upprättat ett samboavtal trots att kvinnan säger att dom aldrig har varit sambos. Åklagaren Mårten Alvinsson säger att det är ett grovt brott.

Nekar till brott
Enligt åklagaren finns det en mängd skriftlig bevisning i form av avtal och fullmakter. Den misstänkta mannen säger att mycket av det påstådda har hänt, men att han nekar till brott eftersom det enligt honom var kvinnans vilja. Rättegången börjar i morgon. Och åklagaren hoppas att den utsatta kvinnan, trots sin sjukdom, ska ha möjlighet att komma till rätten.

I åtalet ingår ytterligare en kvinna som den 58-åriga mannen misstänkts ha lurat av pengar.

Mer om den 57-årige sol- och våraren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista