1 av 2
Konsumentvägledaren Niclas Sturesson med hantverksbroschyren som ska minska tvisterna. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 2
Hantverkaren Anders Rydström är inte förvånad över att hans skrå toppar klagomålslistan. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Hantverkare mest utskällda i Blekinge

1:46 min

Hantverkstjänster toppar konsumentverkets klagomålslista.

En fjärdedel av alla klagomål förra året i Blekinge rör olika hantverksjobb.

– Många gånger handlar det om att arbetet blir dyrare än vad som överenskommits och man klagar också på kvalitetsbrister, säger Niclas Sturesson, konsumentvägledare i Karlshamn.

Det är sjätte året i rad som boendet, eller rättare sagt hantverkstjänster, toppar konsumetverkets klagomålslista. Och trots att folk bygger om för stora belopp, görs inga ordentliga avtal.

– Det rör sig om sexsiffriga belopp, som folk bygger om för och ändå görs inga skriftliga avtal. Det är konstigt för mig, säger Niclas Sturesson.

En fjärdedel
Av dom 1900 klagomålen som Blekinges konsumentvägledare tog emot förra året, handlade över 500 om olika hantverkstjänster som konsumenterna var missnöjda med.

För att komma tillrätta med de många klagomålen, går nu Konsumentverket ut med en broschyr som ska hjälpa både konsumenten och hantverkaren.

– Det är ett informationsmaterial som kan laddas ner på nätet eller hämtas hos konsumentvägledarna på den lokala orten. I broschyren finns ett underlag för ett skriftligt avtal samt olika råd och tips, säger Niclas Sturesson

Inte förvånad
Anders Rydström är hantverkare och äger en byggfirma i Karlshamn. Att hantverkstjänster toppar konsumentverkets lista över klagomål är inget som förvånar honom, även om han själv varit förskonad från tvister.

– Missförstånd kan det lätt bli och det kan handla om precis vad som helst, säger han.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista