"Det är ett mycket, mycket allvarligt ekonomiskt läge", menar Alexander Wendt (M). Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Landstingets ekonomi sämre än befarat

1:41 min

Landstingets ekonomiska läge är värre än vad man hittills trott. Enligt landstingsrådet Kalle Sandström (s) håller inte prognoserna från i höstas. Och nu kan politikerna behöva möblera om i årets budget.

Moderaten och oppositionsrådet Alexander Wendt är mycket bekymrad - men inte förvånad.

– Det är ett mycket, mycket allvarligt ekonomiskt läge vi har och inga verksamheter kan förvänta sig några frikort framöver, säger Alexander Wendt, oppositionsråd (m) inom landstinget i Blekinge

Läget skärpts
Den sista prognosen på 2010 års underskott lämnades i oktober förra året. Då låg minuset kring 155 miljoner kronor.

Så sent som i december fick oppositionen bekräftat att dom siffrorna håller. Och när budgeten för 2011 lades, utgick man från oktoberprognosen.

Men nu säger det landstingsrådet Kalle Sandström (s) att läget skärpts och att prognoserna inte håller.

Siffror på måndag
Han vill, av anständighetsskäl säger han, inte avslöja vad det innebär i siffror, eftersom en första rapport över det ekonomiska utfallet för 2010 ska presenteras nu på måndag i landstingsstyrelsens arbetsutskott.

Men Kalle Sandström säger att de besparingar och andra åtgärder man gjorde förra året, inte gett det resultat man förväntade sig. Och understryker att det ekonomiska läget är mycket allvarlig.

Enligt honom måste nu olika ändringar övervägas i den budget som lagts fram för 2011.

Större besparingar
Oppositionsrådet Alexander Wendt, säger att det kan röra sig om drastiska åtgärder, som måste till för att få ekonomin i balans

– Ja, det får flera konsekvenser. För det första blir de planerade besapringarna större, för vi måste komma ner till ett resultat som är hållbart.

Årets undersott har varit svårt att få ett ordentligt grepp om. Först sa prognosen att det skulle landa på ett minus kring 137 miljoner.

Den prognosen klamrade sig landstingets ledning fast vid långt in på hösten.

Sen kom nya katastrofsiffror - 155 miljoner kronor back. Det var i oktober. Och nu flaggas det alltså för ett ännu större underskott.

Ohållbart
Alexander Wendt tycker det är ohållbart att siffrorna svänger så häftigt.

– Tyvärr kan vi konstatera att lagda prognoser har en tendens att inte hålla. Och det verkar ju som att prognosinstrumentet inte är tillförlitligt, eftersom vi får prognoser som inte håller i längden.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

"Jag är förbannad över hur detta har hanterats"

Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge

#link=246053#Kalle Sandström, var både tagen och arg när han redogjorde för de nya siffrorna.

Mer om landstingets ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista