Karlshamn

Socialbidragen skjuter i höjden i Karlshamn

1:41 min

Hushållen med socialbidrag har ökat betydligt i Karlshamn. Det visar färska siffror från kommunens socialkontor.

– En viktig ny grupp är de som tidigare fick sjukpenning eller arbetslöshetsersättning. De har ofta hankat sig fram genom att låna pengar av vänner och sälja saker, men till slut kommer de till oss, säger Jan-Åke Berg (S), ordförande i socialnämnden.

– Det är människor som hela tiden har försökt att göra rätt för sig. Missbrukare och andra grupper som traditionellt har sökt socialbidrag håller sig på en konstant nivå, säger han.

Stor ökning
För tre år sen var det 442 hushåll i Karlshamn som tog emot hjälp från socialen. När förra årets statistik redovisas framgår att siffran har stigit till 577 hushåll. Det motsvarar en ökning på 30 procent.

Ungdomar är starkt representerade i statistiken. Dubbelt så många ungdomar var inskrivna på socialen förra året jämfört med för tre år sedan.

Hög kostnad
Att Karlshamn har fler socialbidragstagare slår hårt mot kommunens ekonomi. Utgifterna för försörjningsstöd har ökat från nästan 11 till 16,7 miljoner kronor på tre år.

Trots att socialtjänstlagen säger att det är kommunernas skyldighet att ge bidrag till alla som uppfyller kraven, så anser Jan-Åke Berg att socialen i Karlshamn delvis tvingas att använda sina pengar fel.

– Egentligen är en del av pengarna avsedda för andra än sjukskrivna och arbetslösa. Vi har haft ett väl fungerande sjukersättningssystem som nu slås sönder. Ökar då arbetslösheten samtidigt  som skatteintäkterna minskar förstår man att det blir kännbart för kommunerna.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista