Revolten i Egypten följs även i Blekinge. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
Karlskrona

BTH-student följer Egyptens uppror

1:14 min

De massiva demonstrationerna i Egypten ger ringar på vattnet ända till Blekinge. I en lägenhet nära Blekinge Tekniska Högskola sitter en student framför sin dator och följer sändningarna från hemlandet.

Hon vill av rädsla för att hennes uttalande kan få framtida konsekvenser inte gå ut med sitt namn, men hon är förvånad över de senaste dagarnas utveckling.

– Jag är förvånad efter som vi i 30 års tid levt i rädsla för president Hosni Mubarak.

Det är nu eller aldrig
På bordet framför henne visar datorn upp bilder från de senaste dagarnas växande protester från Egypten. Protester som spritt sig efter att befolkningen i Tunisien lyckades göra revolt mot sitt styre.

Hon tror inte att demonstranterna kommer att ge upp, enligt henne har många insett att det är nu eller aldrig som förändringarna kon komma.

Som i Palestina
Den senaste tiden har kontakt med hennes vänner och familj varit omöjlig efter som regimen stängt av både Internet och mobilnätet, men här om dagen sa en av hennes vänner att det just nu känns som ett uppror i Palestina.

På datorskärmen fortsätter polisen att skjuta tårgas när hon plötsligt tittar upp och säger, "Du vet även i filmer så segar den rätta saken".

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

UD kan avråda från resor till Egypten

Utrikesdepartementet UD ska i dag se över reserekommendationerna för Egypten sedan man sett tecken på att oroligheterna i storstäderna kan ha förvärrats och eventuellt kan ha spridit sig till turistområdena vid Röda havet.

Om UD ändrar rekommendationerna och avråder från resor även till turistorterna ska resenärer i första hand kontakta sin researrangör för vidare information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista