38 tjänstemän tvingas sluta på Karlskronavarvet

Karlskronavarvet säger upp 38 tjänstemän. Det står klart sedan förhandlingarna med tjänstemännens fack avslutades idag.

En del av de som förlorar sitt arbete har jobbat i företaget under 25-30 år.

- Det är ett tungt besked, säger Kjell Göthe som är informationschef på Karlskronavarvet. Men företaget har tagit fram ett åtgärdspaket för att hjälpa de som sägs upp att hitta nya arbeten.

I januari varslades 80 tjänstemän och 130 kollektivanställda som en följd av att bland annat försvaret inte beställde det sjätte fartyget i Visbyserien.

Nu när förhandlingarna om tjänstemännen avslutats står det klart att 38 sägs upp. 13 slutar med egen pension eller erbjuds förtida pension från företaget. Det är de som är äldre än 62 år som kommer i fråga.

Ett 30-tal tjänstemän omplaceras till andra befattningar inom företaget. 15 av dessa upprätthåller tjänstebefattningar och de kan återgå till sina ordinarie befattningar i verkstäderna. Men de riskerar att bli av med jobbet när förhandlingarna om varslen för de 130 kollektivanställda fortsätter efter semestrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista