Dämpad stämning efter avskedsbesked

Vi befinner oss i ett chocktillstånd. Så beskriver Sifs ordförande, Janne Brink på Karlskronavarvet, stämningen efter torsdagens besked om att 38 tjänstemän kommer att få lämna sina jobb.

I januari varslade Kockums 80 tjänstemän och 130 kollektivanställda på Karlskronavarvet. En av orsakerna till varslen är regeringens beslut att inte beställa det sjätte fartyget i Visby-serien.

Efter avslutade förhandligar fick 38 personer beskedet på torsdagen om att de inte får behålla sitt jobb.

30-tal omplaceras
13 medarbetare kommer att sluta med egen pension och ett 30-tal tjänstemän kommer att omplaceras. 15 stycken kommer att återgå till sina ordinarie befattningar i verkstäderna.

Men trots att färre sägs upp än vad man först befarade är SIF’s Janne Brink, och Per Lilja som representerar akademikerna på Karlskronavarvet, inte nöjda med resultatet av förhandlingarna.

– Alla är förlorare, både arbetsgivare och arbetstagare, säger Janne Brink.

Kollektivanställda får besked efter semestern
Det tog nästan fem månader från att varslen lades till att de anställda fick besked om hur många och vilka som får sluta. Och frustrationen på Karlskronavarvet har varit stor berättar Janne Brink och Per Lilja.

Deras medlemmar har velat veta vad som händer, och vad som inte händer.

Förhandlingarna om varslen av de 130 kollektivanställda fortsätter först efter semestrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista