Förlorar personal på grund av låga löner

De låga lönerna på Försäkringskassan i länet gör att de anställda söker sig till andra arbetsgivare. Det tror Kristina Larsson som arbetar som handläggare på försäkringskassan i Karlskrona.

En handläggare i Blekinge har cirka 4 000 kronor mindre i lön än en statligt anställd på annat håll med samma arbetsuppgifter.

– Det låga löneläget innebär att försäkringskassan riskerar att förlora kunskap och kompetens, säger Kristina Larsson.

Kristina Larsson har arbetat på försäkringskassan i Karlskrona i ett år. Hennes arbetsuppgift är att bedömma om personer är kvalificerade för sjukpenning eller inte. Det är i många fall ett svårt och krävande utredningsarbete.

Hon tycker att det är konstigt att de uppgifter som utförs på försäkringskassan värderas lägre än de som utförs på andra staliga myndigheter

Kristina Larsson säger att hon är rädd för att all den kunskap och kompetens som finns inom försäkringskassan kommer att gå förlorad.

Hon tror att den låga lönen kan få folk att söka sig till andra handläggarjobb och för henne själv är det inte omöjligt att det blir så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".