Underskottet på Blekingesjukhuset hamnar på runt 260 miljoner kronor. Foto: Arkiv/SR.
Blekinge

Tuffa tider väntar efter chockbesked

"Jag är förbannad över hur detta har hanterats"
1:44 min

Landstingets ekonomi är långt sämre än vad som hittills framkommit. I dag presenterades rena chocksiffrorna och förhoppningen om att få en ekonomi i balans har grusats. Nu väntar nya, tuffa besparingar inom alla områden.

Det socialdemokratiska landstingsrådet, Kalle Sandström, var både tagen och arg när han redogjorde för dom nya siffrorna.

– Jag är förbannad över hur detta har hanterats.

Landstingets ekonomi är mycket sämre än vad landstingets högsta politiker kunnat ana. Och de nya siffrorna kom som en blixt från en klar himmel. Fram till i mitten av januari trodde landstingets ledning på att man hade allt under kontroll. Men istället för ett beräknat underskott på 155 miljoner på Blekingesjukhuset, så hamnar underskottet på runt 260 miljoner.

Något gått mycket snett
Landstingsdirektören Jan Svanell konstaterar att något gått mycket snett.

– Varför det har blivit så här måste vi analysera vidare men åtgärderna har inte genomförts i den utsträckning som vi hade tänkt oss.

Fram tills att de nya chocksiffrorna blev kända, trodde ledningen på en ekonomi i balans för hela landstinget. Men istället kommer underskottet vid årets slut att bli strax över 70 miljoner.

Budgeten måste ses över
Och Jan Svanell säger att budgeten för i år nu måste ses över, mer pengar måste sparas:

– Vi måste sätta ännu hårdare tryck i att nu faktiskt lyckas med att genomföra de åtgärder som är beslutade.

Landstingsrådet Kalle Sandström vill inte ta ordet lurad i sin mun, men han konstaterar kallt att den nuvarande chefsorganisationen inom landstinget misslyckats med sitt uppdrag och den kommer nu att ses över.

– Det finns chefer på mellannivån som inte tagit det på allvar, säger landstingsrådet Kalle Sandström.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".