Mark Wittenby är utbildad snickare men har varit arbetslös från och till i tio år. Foto: Carina Melin Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

De kritiserar jobbgarantin - "Pengarna kunde användas bättre"

" Det handlar om att få ner statistiken"
1:32 min

Hanteringen av långtidsarbetslösa får nu kritik för att bara ha som syfte att få ner arbetslöshetsstatistiken.

Den så kallade fas 3, sista delen i jobb-och utvecklingsgarantin, ska leda till leda till att långtidsarbetslösa så snabbt som möjligt får ett arbete.

Under tiden får de utföra sysslor hos en arbetsgivare som annars inte skulle bli gjorda, men sysslorna ska vara meningsfulla.

Inte meningsfullt
Men så är det långtifrån alltid, säger Jocke, som varit inskriven i fas 3 i drygt ett år.

Ofta finns det ingenting alls att göra, och Jocke får hitta på sina egna arbetsuppgifter.

– Man får försöka strö ut dagen så man gör litet nytta, sedan läser man litet tidning, sedan gör man litet nytta, sedan dricker man litet kaffe och så vidare, säger Jocke.

Nya kontakter  
Jocke, som vill vara anonym, hjälper till i en skidbacke i Karlskrona med att skotta snö, städa, tömma sopor, dela ut skidutrustning och reparera.

De här fas 3-sysslorna ska ge möjlighet att knyta nya kontakter, ge färska referenser och deltagande i gemenskapen på en arbetsplats.

Men för det mesta är det bara han och en annan fas 3:are, Mark Wittenby, som är där.

– Det händer vissa dagar att det inte finns någonting att göra, då är vi här och är det ingen aktivitet är det inte menignsfullt att bara sitta, säger Mark Wittenby, någon dag har jag gått hem tidigare.

Högskoleutbildning  
Jocke har en femårig administrativ högskoleutbildning, och var innan han gick in i väggen mellanchef på flera stora företag i södra Sverige. Han tycker inte att fas 3 ger honom meningsfull sysselsättning.

– Att hjälpa barn och ungdomar i skidbacken är jätteroligt, men det är naturligtvis inget som relaterar till en kompetenshöjande verksamhet, säger han.

Trivs med folket  
Bägge betonar att de trivs jättebra med folket i den ideella skidklubben, men att den ersättning som Rödeby AIF får för att administrera kunde användas på bättre sätt.

– Att man ska göra någonting är en självklarhet, men när improduktiva arbetsuppgifter kostar samhället 5000 kronor per person och månad så är det ju rena vansinnet, säger de.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Fråga

Detta är fas 3

Fas 3 är en del inom Jobb- och utvecklingsgarantin och riktar sig till dem som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Insatsen syftar till att så snabbt som möjligt få deltagarna i arbete.

En arbetsgivare betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar för att ta emot en individ inom fas 3. Däremot får de 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera.

Läs mer på: #link=245485#

Hör av dig

Är du eller har du varit långtidsarbetslös? Vill du berätta?

Ring 0455-366868 eller maila carina.melin@sr.se        

Mer om arbetslösheten i länet

Arbetsförmedlingen förväntar sig besök av en mängd ungdomar. Foto: Arkiv/SR.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".