Helena Titz chef Arbetsförmedlingen västra Blekinge. Foto: Carina Melin Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Arbetsförmedlingen skärper kontrollen av långtidsarbetslösa

Efter kritiken om meningslösa fas 3-jobb som bara är till för att frisera statistiken, kommer arbetsförmedlingen att skärpa kontrollen.

Efter att Sveriges Radio Blekinge berättat om Jocke, som har en femårig akademisk utbildning men nu skottar snö och tömmer papperskorgar i fas 3, säger Helena Titz, ansvarig för fas 3 i Blekinge, att man ska fler kontroller.

– Vi gör uppföljningar men uppenbarligen har ju inte det fugnerat i det här fallet, så då får man kanske göra tätare uppföljningar än vad vi har gjort hittills, säger Helna Titz.

500 i fas 3  
Det finns mer än 500 fas 3-anställda i Blekinge. De får inte mer betalt än om de gick hemma, men som fas 3-anställda får de utföra sysslor som annars inte skulle bli utförda hos kommuner och föreningar. Arbetsgivaren får 5000 kronor i månaden per sysselsatt, men kravet är att sysselsättningen ska vara meningsfull och öka den långtidsarbetslöses möjligheter att hitta ett jobb.

Till P4 Blekinge berättar Jocke, som valt att vara anonym, att han gick in i väggen för sex år sen, men som fas 3-anställd ofta tvingas hitta på egna arbetsuppgifter.
– Att vara på en plats där man tvingas hitta på egan arbetsuppgifter är ett misslyckande, men min bild är att det fungerar väl på de flesta håll, jag har inte fått någon annan signal, säger Helena Titz.

Skärpa kontrollen  
Men trots att Helena Titz lovat skärpa kontrollen, så tycker hon att den enskilde måste larma. Även om självförtroendet kanske inte ligger på topp efter många år i arbetslöshet.
– Då ska man kontakta sin arbetsförmedlare och berätta att det inte fungerar som väntat, säger Helena Titz.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Fråga

Detta är fas 3

Fas 3 är en del inom Jobb- och utvecklingsgarantin och riktar sig till dem som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Insatsen syftar till att så snabbt som möjligt få deltagarna i arbete.

En arbetsgivare betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar för att ta emot en individ inom fas 3. Däremot får de 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera.

Läs mer på: #link=245485#

Mer om arbetslösheten i länet

Arbetsförmedlingen förväntar sig besök av en mängd ungdomar. Foto: Arkiv/SR.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".