Rekryter i förrådet för att hämta ut sin utrustning. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Karlskrona

Marinbasen skrev historia

"Det blir lite pirrigt"
1:14 min

Historia skrevs idag på Marinbasen i Karlskrona. För första gången på över 100 år var det frivilliga som ryckte in för att utbildas till soldater och sjömän.

Totalt är det 180 personer som rycker in för en tre månaders utbildning på Marinbasen i Karlskrona. När den perioden är avslutad kan det om allt gått bra, bli tal om en anställning som soldat eller sjöman.

Bland rekryterna gick det inte att ta miste på att detta var en väldigt speciell dag. Men tittade man på de redan anställda befälen kunde man också hos dem se att det fanns en gnista av förväntan i blicken.

– Jag sa tidigare till min ställföreträdande bataljonschef att det är en riktig förmån att få vara med om ett sådant här paradigmskifte, säger bataljonschef Peter Glimvall.

Sverige hade mellan åren 1901 och 2010 allmän värnplikt för män. Den 16 juni 2009 beslutade Sveriges riksdag med röstsifforna 153–150 att Sverige skulle avskaffa den allmänna värnplikten

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".