Blekinge

Vart tionde barn är fattigt

Allt fler barn i Blekinge lever i fattigdom, det visar en ny rapport från Rädda barnen. Enligt sammanställningen levde drygt 2 700 barn i familjer som har mycket låg inkomst eller behöver försörjningsstöd i länet 2008. Det är en ökning med 0,8 procent jämfört med 2007.

Totalt lever 9,1 procent av Blekinges barn i fattigdom. Under 2008 levde 220 000 svenska barn i fattigdom, det vill säga 11,5 procent av alla barn i Sverige.

– Det är ett brott mot barnkonventionen att inte ge alla barn samma möjligheter att utvecklas, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen. 

Hon säger vidare att medan de flesta familjer har fått del av en rejäl välståndsökning har de fattigastes villkor stått oförändrade. Den rikaste tiondelen av Sveriges barnfamiljer har det idag så gott ställt att varje familj skulle kunna försörja drygt tre lika stora familjer, menar Elisabeth Dahlin.  

Rädda barnen har undersökt hur barnfamiljer i Sverige har det ekonomiskt sedan 1991.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".