Det kommer att bli svårare att få skuldsanering tror Martin Malmström, budget-och skuldrådgivare i Sölvesborgs kommun. Foto:Ingrid Hildingsson Sveriges Radio Blekinge
Blekinge

Det krävs större skulder för att få sanering

Färre får skuldsanering
1:34 min

Det kommer att bli svårare att få skuldsanering. Det tror flera skuldrådgivare i Blekinge. Detta efter att en kvinna i höstas fick avslag på skuldsanering i Högsta domstolen.

– Det var väldigt märkligt. De senaste åren har det blivit enklare att få skuldsanering. Det har krävts mindre skuldbörda. Och så kom då detta som gick i precis i motsatt riktning och det var mycket underligt tycker jag, säger Martin Malmström som är budget- och skuldrådgivare i Sölvesborgs kommun.

Skuldsanering innebär att man under fem år får betala av så mycket skulder som Kronofogden anser är möjligt och resten blir avskrivet.

Överskådlig tid
Skuldsanering får man om Kronofogden anser att man inte kan komma tillrätta med sina skulder under överskådlig tid. Och överskådlig tid har ansetts vara omkring sju år.

Men i höstas avkunnades en dom i Högsta domstolen efter att en kvinna hade blivit nekad skuldsanering. Där fastslogs att hon inom femton år skulle kunna komma tillrätta med sina skulder och därmed anses överskådlig tid nu vara femton år.

Orimligt lång tid
Martin Malmström tycker inte att det ska vara för enkelt att få skuldsanering men femton år är orimligt anser han.

– Det är ju helt osannolikt att man kan göra en riktig prognos femton år framåt i tiden, säger Martin Malmström.

Ingrid Hildingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".