Facken på sjukhuset oroas av avhoppet. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Blekinge

Facken oroliga efter avhopp

"Nu hamnar vi i ett vakuum"
1:15 min

De fackliga organisationerna på Blekingesjukhuset känner oro efter att landstingsdirektör Jan Svanell meddelat att han slutar. Oron handlar främst om att det ska uppstå ett vakuum innan en ny landstingsdirektör är på plats.

Annika Wåhlin som är avdelningsordförande för Vårdförbundet i Blekinge säger att man nu hade behövt en ledning som håller i saker och ting.

Annika Wåhlin beklagar Svanells besluta att hoppa av. En åsikt hon delar med kommunals ordförande Christer Wihlborg som också han fruktar att ett slags vakuum nu kan uppstå.

Inte förvånad
Linus Axelsson som är ordförande för läkarförbundet på Blekingesjukhuset beklagar också avhoppet men han är inte särskilt förvånad.

– Nej det har varit en tung tid för landstinget och han är huvudansvarig för det.

Mycket svårt att hitta ny
Kommunals Christer Wihlborg säger att han möjligen kan förvånas över att beslutet växt fram så snabbt.

Men både Vård- och Läkarförbundet är överrens om en sak: det kommer att bli mycket tufft att hitta en person som vill ta över Jan Svanells jobb med att få bort ett underskott på 260 miljoner kronor.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Mer om landstingets ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".