blekinge

Seg väntan för nyanlända

"Vi har ju två månader på oss"
1:40 min

Sedan första december förra året ska nyanlända kunna få hjälp till jobb eller utbildning av etableringslotsar. Men i Blekinge har starten gått trögt.

Ingen nyanländ har hittills fått träffa en lots.

– Vi har ju två månader på oss att upprätta den här planen, säger Katarina Skantze Mansnérus sektionschef på Arbetsförmedlingen.

31 personer väntar på hjälp
Tanken med lotsar är att det ska gå snabbare än tidigare för nyanlända att få ett jobb och komma in i samhället.

Medan lotsar har satt igång med sitt arbete på flera andra håll i landet går det lite långsamt här.

I Blekinge väntar nu 31 nyanlända på att få en etableringslots. För två av dem är väntan över i nästa vecka. Övriga får vänta längre.

Arbetsförmedlingen kritiseras
På några av de orter, exempelvis Örebro, där etableringslotsar har satt igång arbetet med flyktingintroduktion har arbetsförmedlingen fått hård kritik från lotsföretag.

Arbetsförmedlingen betalar för 3 timmars introduktion per individ och månad. Alldeles för lite tid för att klara uppdraget, som kan handla om alltifrån att förklara vart apoteket ligger, till att upprätta kontakter med möjliga framtida arbetsgivare, anser lotsarna.

På arbetsförmedlingen i Blekinge kan man idag inte ta ställning till om tre timmar är tillräckligt.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".