Miljöpartiet fruktar att avgaserna ökar med ny lag. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Blekinge

Miljöpartist sågar ny busslag

"De kanske kör på bensin"
1:34 min

Den nya kollektivtrafiklagen hotar miljön i Blekinge. Det anser Sofia Bothorp som är språkrör för Miljöpartiet i Karlskrona. Lagen gör det möjligt för flera bussbolag att konkurrera längs samma linje, samtidigt som det inte finns några möjligheter att ställa några miljökrav.

Den nya kollektivtrafiklagen som börjar gälla i januari 2012 innebär en rad förändringar för den nuvarande trafiken.

Bland annat kommer det inte att krävas något tillstånd från Blekingetrafiken om man vill börja köra buss i exempelvis centrala Karlskrona eller Karlshamn.

Alltså kan vilket bussbolag som helst börja konkurrera om passagerarna som vill åka med.

Inga miljökrav
Men då Blekingetrafikens makt minskar, kan de inte längre ställa några miljökrav på bussarna och Sofia Bothorps (MP) mardröm om ett centrum insvept i diesel- och bensinångor kan därmed bli sann.

– Det kan ju bli så att bolag kommer hit och kör på bensin och att de inte alls följer de krav vi ställt upp på hållbarhet.

Ingen oro hos branschen
Men alla är inte lika oroliga. Magnus Forsberg är ordförande i Bussbranschföreningen i Småland och Blekinge och han tar förändringen med ro.

– I dag är alla så miljömedvetna så det går inte att komma med bussar som inte klarar de mest väsentliga miljökraven.

Kan inte göra något
Avgasmoln eller inte. Sofia Bothorp har ett problem och det är att lagen redan är klubbad. Ett faktum hon själv är väldigt medveten om.

– Ja jag kan ju inte göra något eftersom man tagit det här beslutet, men jag kan tycka att det är en plikt för samhället att ha en så hög ambition för miljön som möjligt. Det går den här lagen emot!

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".