Mycket läkemedel säljs i ICA-affären i Karlskrona. Foto:Håkan Erlandsson/SR
Blekinge

Här kontrolleras inte försäljningen av läkemedel

Tillsynen av läkemedelsförsäljning skiljer sig
1:44 min

Det är stor skillnad mellan hur kommunerna i Blekinge sköter tillsynen av läkemedel på bensinmackar och mataffärer.

De flesta kommuner har kommit igång med tillsynen. Men Karlskrona kommun har inte gjort en enda kontroll av verksamheten. Och det trots att folk köper mycket läkemedel i affärerna.

– Ja, det tycker jag att de gör. Det märks tydligt när det är förkylningar framför allt, säger Patricia Szulc på ICA i Karlskrona.

Det är drygt ett år sedan det blev tillåtet att sälja receptfria läkemedel i livsmedelsbutiker, kiosker och på bensinmackar. Och reglerna var glasklara. Ingen under 18 år får köpa receptfritt och det ska finnas tydliga skyltar om åldersgränserna annars riskeras böter eller fängelse. Och det är kommunerna som ska kontrollera att reglerna följs.

– Det viktigaste är att kolla att försäljningsstället är anmält till Läkemedelsverket. Och vi kontrollerar att det är skyltat om åldersgränsen, säger Aida Zubic som är livsmedelskontrollant på Karlskrona kommun.

I alla kommuner i Blekinge utom Karlskrona har man börjat med kontrollerna. Men i Karlskrona har inga besök gjorts ännu. 

Den nytillträdde miljöchefen, Robert Johannesson, säger att han inte vet om eller när förvaltningen kommer att prioritera tillsynen av läkemedel i affärer.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".