Flygplanen kan inte tanka i Ronneby. Foto: Mikael Eriksson/SR.
Kallinge

Vatten i flygbränslet stoppar tankning

"Problemet måste lösas"
1:23 min

Flera gånger den senaste månaden har SAS-planen inte kunnat tanka på Ronneby flygplats. Orsaken är att man hittat spår av vatten i flygbränslet.

Vid tre tillfällen den senaste tiden har flygplatsen infört tankstopp. Orsaken är att man hittat vatten i de stora bränsletankarna intill startbanan.

Enligt Flygstationschef Mona Grönkvist handlar det om kondensvatten som bildats när temperaturen växlat mellan plus och minusgrader.

– Det här är något som måste lösas efter som vi inte kan vara beroende av vilket väder det är. 

Stoppet orsakar irritation
Konsekvensen har blivit att flygplanen istället fått tanka extra mycket bränsle innan de påbörjat flygningen till Blekinge. Något som inte direkt tagits emot med glada miner berättar Mona Grönkvist.

– De kräver ju att den här situationen ska lösas så snart som möjligt, något vi jobbar på hela tiden.

Stoppet onödigt?
Men frågan är om det behövs något tankstopp. En expert på flygbränsle som P4 Blekinge pratat med menar att olika filter ska ta hand om problemet.

Peter Lindenmo som är vd för Air BP Sverige som äger tankanläggningen på Ronneby flygplats menar att det delvis handlar om okunskap på flygplatsen i Kallinge.

– Man är tyvärr ovan vid att det bli vinter i södra Sverige för det här är något som är ganska vanligt i norrland.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".