Även i framtiden får man köra båt utan speciellt körkort. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
Blekinge

Inget båtkörkort i framtiden

Det blir inget båtkörkort
0:53 min

Det blir inget körkort för båtar, ett så kallat båtkort. Det sa infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd när hon talade på båtmässan i Göteborg i dag.

En av de blekingebor som besökte Båtmässan är Tony Testrup från Karlskrona och han anser att det behövs ett körkort. I alla fall för båtar som går fort.

– Det är stora båtar och stora hastigheter. Och många unga grabbar som lånar båtar. Det finns nog rätt många argument för ett båtkörkort, säger Tony Testrup.

I dag kan vem som helst sätta sig i ett fartvidunder och bara blåsa på. Och det blir ingen ändring. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har lagt det omdebatterade förslaget om att införa ett båtkörkort på is.

Förespråkarna har hävdat att ett båtkörkort kan minska olyckorna framför allt gäller det mycket snabba motorbåtar. I dag gäller att förare till båtar som är 12 meter långa och 4 meter breda måste ha skepparexamen.

Kraven på ett fritidsbåtsregister avfärdas också av ministern.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".