Krister Kihlström chef arbetsförmedlingen Karlskrona. Foto: Carina Melin
Blekinge

Riksdagsman: Arbetsförmedlingen måste få handledningen att fungera

"Arbetsförmedlingarna måste sköta det här"
1:34 min

Nu skärps kraven på arbetsförmedlingar som inte sköter kontrollen av sysselsättningen i fas 3, sista delen i jobb- och utvecklingsgarantin.

Arbetsförmedlingen ska två gånger om året kontrollera arbetsuppgifter och säkerhet på varje fas 3-plats, men förmedlingens chef i Karlskrona, Krister Kihlström, medger att det brister.

– Vi har använt mycket energi och kraft till att få fram platser till fas 3 och vi har brustit i att följa upp. Vi har haft kontakt med de som finns i fas 3, men vi har inte levt upp till hela kravet, säger Krister Kihlström.  

Upplevs förnedrande
P4 Blekinge har berättat om långtidsarbetslöse Jocke, som varit inskriven i fas 3 i över ett år, men inte haft ett enda besök av arbetsförmedlingen, trots att det enligt reglerna ska ske två gånger per år.

– Jag har fått hitta på egna arbetsuppgifter, utöver att skotta snö och hyra ut pjäxor i en skidbacke. Det handlar om att jag ska se ut som att jag arbetar och det är förnedrande, säger Jocke.  

Krav på skärpning
Moderaten Gustav Nilsson i arbetsmarknadsutskottet är kritisk.  Han  säger nu att Arbetsförmedlingen måste skärpa sig.

– Arbetsförmedlingen har skyldigheten att besöka arbetsplatserna och se till att de som ingår i fas 3 får en meningsfull sysselsättning. Arbetsförmedlingen måste se till att få handledningen att fungera, säger Gustav Nilsson.

Carina Melin
carina.melin@sr.se  

Fråga

Detta är fas 3

Fas 3 är en del inom Jobb- och utvecklingsgarantin och riktar sig till dem som stått utanför arbetsmarknaden en längre tid. Insatsen syftar till att så snabbt som möjligt få deltagarna i arbete.

En arbetsgivare betalar inga löner, arbetsgivaravgifter eller försäkringar för att ta emot en individ inom fas 3. Däremot får de 225 kronor per dag för att täcka handledarkostnader med mera.

Läs mer på: #link=245485#

Mer om arbetslösheten i länet

Arbetsförmedlingen förväntar sig besök av en mängd ungdomar. Foto: Arkiv/SR.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".