Kommunals ordförande Christer Wihlborg tar strid mot nya arbetstider. Foto: Kristina Klintin/SR Blekinge .
Blekinge

Facket tar strid mot nya arbetstider

"Vi har tidigare protesterat mot detta"
1:34 min

Facket gräver upp stridsyxan när landstinget vill ändra personalens arbetstider. Kommunal accepterar varken försämringar för deltidare eller tätare helgtjänstgöring.

– Det är en av fackets käpphästar och för bara ett och ett halvt år sedan samlade vi ihop en lista med 750 namn, som protesterade mot helgtjänstgöring varannan helg och mot att ändra semesterperioderna, säger Christer Wihlborg, kommunals ordförande på blekingesjukhuset.

Stort underskott
Det är stora och för personalen omvälvande förändringar på gång när landstinget nu måste beta av Blekingesjukhusets jättelika underskott på 260 miljoner kronor.

Och att ändra arbetstiderna är ett sätt att kapa kostnader. Något som bland annat drabbar den deltidsarbetade personalen. Som det är idag, jobbar man hela dagar, exempelvis tre av fem dagar om man har en 75 procents tjänst. Nu vill landstinget att deltidarna ska jobba hela veckor, men färre timmar per dag.

Extraarbete
I morse berättade akutsköterskan Martina Fagerström vad konsekvenserna blir för henne och andra deltidsarbetande kollegor.

– Om vi tvingas jobba alla dagar i veckan, men färre timmar, då får många som är i behov av extraarbete för att klara sin ekonomi ingen chans till detta. Deltidsarbetet är en riktig kvinnofälla.

Tar strid
Kommunal säger nej till ändrade arbetstider för deltidare. Och Christer Wihlborg säger att hans fackförbund inte kommer stå med armarna i kors.

– Landstinget kan inte genomföra detta, på grund av att man har ett stort antal anställda som har ofrivillig deltid. Ska de ha en rimlig chans att extraknäcka, vilket för många är viktigt för att få ihop ekonomin, så måste de ha hela lediga dagar. Det har jag vid flera tillfällen understrukit för landstingets ledning, säger Christer Wihlborg och fortästter:

– Innan man går in och ändrar deras scheman, så måste alla deltidare som vill först erbjdudas att gå upp till heltidsarbete. Något annat kan vi inte gå med på. 

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Landstingets ekonomi sämre än befarat

Alexander Wendt. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

#link=246065#säger Alexander Wendt (M).

Miljonlyft för landstingets toppchefer - se hela lönelistan

Foto: Landstinget.

#link=233266# har i år tillsammans fått en löneförhöjning på drygt 165 000 kronor i månaden, eller nära två miljoner kronor på ett år.

Mer om landstingets ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".