Fler heltidstjänster väntas inom landstinget. Foto: Sveriges Radio Blekinge
Blekinge

Fler heltidstjänster på landstinget

"Vi ska utreda möjligheterna för fler heltidstjänster"
1:29 min

Nu ska deltidsanställda i landstinget få större möjligheter att jobba heltid. Det ska bli möjligt när nya bemanningsenheter skapas i mitten av mars.

Landstingets personalchef Kerstin Martinsson säger att det är landstingets målsättning, men hon kan inte ge ett definitivt löfte om att alla som vill ska få jobba mer:

– Under det här året har förvaltningarna fått i uppdrag att titta på det här och hur vi skulle kunna planera och genomföra något sådant.

Kan du lova fasta heltidstjänster nu framöver?
– Nej, det kan jag inte. Vi har ett uppdrag från landstingsstyrelsen att vi utreda möjligheten för det.

De nya arbetstidmodellerna som nu snickras ihop i rekordfart, har skapat stor oro i landstingsleden. Informationen har varit knapphändig och inte ens de olika facken har fått veta vad som är på gång.

I förra veckan kallades en del av personalen för att få information o vad som komma skall och för dom deltidanställda var det som att få en kalldusch.

Inget klart ännu
Personalchefen Kerstin Martinsson säger att ingenting är spikat och att man nu ska ta upp en dialog med facken först innan de slutgiltiga besluten tas.

Hon vill lugna de deltidsanställda som framöver kommer tvingas jobba hela veckopass, något som fått negativa konsekvenser för bland annat de som tvingats jobba extra vid sidan om för att få ihop sin ekonomi.

Enligt Kerstin Martinsson ska den nya modellen som ledningen vill införa öka möjligheten för deltidsanställda att gå upp i arbetstid.

När det gäller fackliga krav och att det går för snabbt håller Kerstin Martinsson med och tror att det nog inte är färdigt till mitten av mars.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".