Annika Wåhlin på vårdförbundet hotar stoppa ny arbetstidsmodell. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio Blekinge
Blekinge

Vårdförbundet hotar stoppa nya arbetstider

Annika Wåhlin på vårdförbundet ryter ifrån
1:30 min

De nya arbetstiderna som ledningen vill införa, får stora konsekvenser för bland annat deltidsanställd personal. Och Vårdförbundet hotar att stoppa landstingets nya arbetstidsmodell.

Annika Wåhlin är avdelningsordförande inom vårdförbundet i Blekinge, som organiserar bland annat sjuksköterskor, och hon är starkt kritisk till det hon kallar landstingsledningens enmansshow.

– Vi har inte haft någon som helst möjlighet att påverka i de här diskussionerna. Samverkan finns inte längre i landstinget Blekinge, tyvärr, säger Annika Wåhlin.

Inget mys
I nästa vecka sätter sig vårdförbundet till bords med landstingets ledning. Något mysmöte i samförståndets tecken lär det inte bli.

Det jättelika underskottet har satt igång en rad olika åtgärder från ledningens sida, som är pressad att agera för att få balans i ekonomin.

Vårdförbundets avdelningsordförande Annika Wåhlin menar att facket inte kommer att acceptera några förslag förrän de blivit ordentligt genomlysta.

Tuff bataljer
Och eftersom ledningen vill driva igenom flera beska piller redan inom några veckor, så bäddar det för tuffa bataljer med facket.

Att en ny arbetstidsmodell ska vara färdig att tas i bruk redan inom några veckor ser hon som helt orimligt.

– Här finns en okunskap hos arbetsgivaren. För att en ny arbetsmodell ska gälla krävs ett kollektivavtal, arbetsgivaren och facket måste vara överens, säger Annika Wåhlin.

Känns i plånboken
Landstingets aviserade förändringar för deltidarna, kan bli kännbara för vissa av dem, inte minst ur ett ekonomiskt hänseende.

Om en deltidsanställd tvingas jobba hela veckopass, minskar möjligheterna till extraknäck vilket för många är ett sätt att få ekonomin att gå ihop.

– Det här är en kvinnofråga och en kvinnofälla. Vi kan inte acceptera att det toppstyrs och att man kommer uppifrån och säger hur det ska vara, för det är att riskera patientsäkerheten och medarbetarnas hälsa.

Målsättning svagt
Landstinget säger sig visserligen ha en målsättning att kunna erbjuda så många som möjligt av deltidarna fler tjänstgöringstimmar i den nya modellen, men Annika Wåhlin tycker att det är en alldeles för svag viljeyttring.

– Målsättning är för svagt, jag vill se ett ska, säger hon.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".