1 av 2
Polisen fann den mordmisstänkte mannen i hans bil på en äng i Uppvidinge kommun. Foto: Polisen
2 av 2
Robert Loeffel, Kronobergspolisen och Yvonne Rudinsson, vice chefsåklagare. Foto: Ines MIcanovic/Sveriges Radio
sölvesborg

37-åring åtalas för flickmord

Idag åtalas den man som är misstänkt för att ha mördat en 17-årig flicka från Sölvesborg i augusti förra året.

Åtalet är omfattande och består av mer än 1 000 sidor.

Mannen åtalas för mord och även för våldtäkt mot barn. Misstanken om våldtäkt mot barn gäller en flicka som var minderårig när mannen uppges ha haft samlag med henne för fyra år sen.

Brott mot griftefrid
Mannen åtalas även för brott mot griftefrid eftersom han körde ut flickans döda kropp i skogen.

Den 17-åriga flickan ströps i mannens lägenhet. Han påstår att det skett i samband med en sexakt som gick för långt och han ser dödsfallet som en olyckshändelse.

Mannen har genomgått en så kallad paragraf 7-undersökning "liten sinnesundersökning". Den gav inte anledning att misstänka att han lider av någon allvarlig psykisk störning.

Skulle fotograferas
Det var i början av augusti förra året som flickan berättade för sin mamma att hon varit i kontakt med ett företag i Växjö som skulle börja sälja kläder på nätet.

Företaget behövde modeller och hon var en av dem som skulle fotograferas för det här uppdraget.

Mamman berättar i förhören att flickan drömde om en modellkarriär och att hon fotograferats i Malmö vid ett tidigare tillfälle.

Flickan åkte till Växjö för fotografering men en av klänningarna som hon fotograferats i var för stor och därför ville mannen, som nu misstänks för mord, att hon skulle komma tillbaka två dagar senare när klänningen var insydd.

Kontrollerade mannens företag
Men mamman var inte trygg med upplägget och mannen fick komma till Sölvesborg och visa upp sig. Där lovade han att fotograferingen inte skulle inverka på flickans skolgång.

Mamman bad också att få mannens personnummer och företagets organisationsnummer.

När flickan åkt iväg för att göra den sista fotograferingen kontrollerade mamman upp företaget och ringde upp ägaren. Ägaren visade sig vara en helt annan person och han kände inte alls igen namnet på mannen som skulle fotografera hennes dotter.

Den riktiga ägaren uppmanade henne att ringa polisen, vilket hon gjorde.

Hon försökte också nå både dottern och mannen.

Svåger larmade
Några timmar senare ringde en man till SOS Alarm och berättade att hans svåger ringt honom och sagt att han dödat en flicka.

Mannen satt på en äng i Uppvidinge kommun och efter några timmar hittade polisen honom. Ytterligare några timmar senare hittar polisen flickans kropp.

Grannar till mannen vittnar också om att de tidigare på dagen sett mannen baxa in en flicka i baksätet som såg ut att sova.

I förhör har mannen medgett att han bragt flickan om livet. Men däremot erkänner han inte mord.

Han menar att de åkte hem till honom och hade sex som gick överstyr.

Men åklagaren tvivlar på det.

– Hon har skaffat sig en ny pojkvän och vilket jag menar tyder på att hon har inte ställt upp på något frivilligt sex här, säger Yvonne Rudinsson, vice chefsåklagare.

Sölvesborgsflicka mördad

Mer om mordet på Johanna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".