Rävar kan föra smittan vidare till våra jordgubbar. Foto: Mikael Eriksson/SR.
Blekinge

Dödlig parasit kan hota jordgubbarna

"Det var väl väntat"
1:29 min

Skulle den i vissa fall dödliga parasiten dvärgbandmask etablera sig i Blekinge skulle det få stora konsekvenser för de boende i länet. Färska bär som jordgubbar och blåbär kan bli ett minne blott.

Det var igår som Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA gick ut med att dvärgbandmask hittats hos en räv från Uddevallaområdet.

Hur utbredd parasiten är vet man ännu inte men ytterligare rävar kommer att undersökas i veckan.

Att parasiten nu för första gången hittats i Sverige är inget som förvånar länsveterinär Fredrik Holm. Med tanke på öppna gränser i kombination med hundsmuggling var det enligt honom ganska väntat.

Hunden kan smitta husse eller matte
Det är framför allt rävar som bär på smittan men via deras avföring kan parasiten spridas vidare till husdjur men också till oss människor. Det kan exempelvis räcka med att klappa en redan smittad hund.

Vi kan också få i oss parasiten genom att äta färska bär eller svamp som inte tillagats rätt.

Jordgubbar kan smitta
I de områden i Europa där parasiten är vanlig finns skyltar som varnar för att äta vilda bär, men en etablering av dvärgbandmask i Blekinge skulle också hota ett annat område.

– Lika väl som att blåbär eller lingon kan smittas så kan en räv ta sig in i en jordgubbsodling och sprida smittan via sin avföring, säger Fredrik Holm.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".