Blekinge

Arbetsmiljöverket kan stoppa uppsägningar på landstinget

1:48 min

Det kaos som nu råder inom landstinget i Blekinge följs noga av Arbetsmiljöverket. Myndigheten som kallades in av kommunals skyddsombud, ska se till att landstingspersonalens hälsa inte hotas till följd av de besparingar som nu ska göras.

– Jag väntar mig att förtroendevalda och höga arbetsgivarrepresentanter i Landstinget Blekinge följer de arbetsmiljöregler som riksdagen har bestämt ska gälla, säger Arne Ågren som är jurist på Arbetsmiljöverket.

Det var efter att medicinkliniken slog larm i december förra året som Arbetsmiljöverket kopplades in.

Åtgärder
Redan då var arbetsbördan så tung att personalen gick på knäna. Arbestmiljöverket beslutade tillsammans med facket och medicinklinikens chefer att en konsekvensbedömning skulle tas fram, liksom förslag på olika åtgärder för att förbättra de anställdas arbetsmiljö.

Nu, innan ens riskanalysen är klar, har ytterligare en börda lagts på landstingspersonalens ryggar.

För att minska det jättelika underskottet på 260 miljoner kronor inom hälso- och sjukvården, har landstingsledningen sett sig tvingad att varsla 150 visstidsanställda.

De tvingas gå redan den 15 mars.

Kan förbjudas
Arne Ågren på Arbestmiljöverket menar att det inte alls är säkert att de personalminskningarna kan genomföras.

– Ytterst så kan vi förbjuda en förändring med hänvisning till arbetsmiljöbestämmelserna, säger han.

Fackförbundet Kommunals ordförande Christer Wihlborg efterlyser tydlighet och menar att landstingets ledning tar till panikåtgärder och inte riktigt är medveten om hur varslen kommer att slå mot vare sig personalen eller patienterna.

– Just nu upplever vi att det är ett väldigt förvirrat läge. Man pratar om åtgärder som ska genomföras snabbt. Effekterna av dem upplever vi att man inte riktigt har beskrivit, säger han.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Landstingets ekonomi sämre än befarat

Alexander Wendt. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.

#link=246065#säger Alexander Wendt (M).

Miljonlyft för landstingets toppchefer - se hela lönelistan

Foto: Landstinget.

#link=233266# har i år tillsammans fått en löneförhöjning på drygt 165 000 kronor i månaden, eller nära två miljoner kronor på ett år.

Mer om landstingets ekonomi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista