Blekinge

Kvinnojouren: "De lever som slavar"

1:37 min

Utländska kvinnor som gifter sig med svenska män måste få veta sina rättigheter redan på Migrationsverket. Det menar Kvinnojouren.
–  Nu får Migrationsverket inte berätta om mannen är dömd för misshandel på tidigare fruar, säger Mia Jonsson på Kvinnojouren Karlskrona.

Kvinnojouren kallar den här formen av äktenskap för fruimport. Kvinnorna hämtas bland annat från Thailand och Ryssland med löfte om ett bättre liv.

I Blekinge lever kvinnorna ofta ett isolerat och kontrollerat slavliv på landsbygden där de används som hushållerska och sexobjekt, menar Mia Jonsson.

Informera kvinnorna
Kvinnorna vet inte hur det svenska skyddsnätet i form av socialtjänst och kvinnojour funkar. Därför vill jouren se en lagändring där Migrationsverket ska spela en större roll.

– Kvinnorna borde få en timme utan mannen på Migrationsverket där hon får veta att socialtjänst och kvinnojouren finns. Och att det är förbjudet att misshandla någon både psykiskt och fysiskt i Sverige, säger Mia Jonsson.

Konfronterar männen
De som lyckas slå sig fria får oftast hjälp av grannar, någon bekant eller någon på SFI-kursen. I Blekinge söker ungefär en handfull kvinnor upp kvinnojouren varje år. Och Mia Jonsson har tagit för vana att ringa upp männen och konfrontera dem.

– Då får vi ofta höra att kvinnan kostat mannen så mycket pengar att de borde vara tacksamma. De här männen räknar kärlek i hur mycket pengar de har investerat, säger Mia Jonsson.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista