Kalmar

Picasso, Matisse och Miró till Kalmar slott

4:27 min

Du behöver inte åka till Paris, Milano eller Rom i sommar för att se världskonst – en tur till Kalmar slott räcker.

– Utställningen kretsar kring Pablo Picasso och hans samtida konstnärer, säger en nöjd Mimmi Mannheimer som är slottschef.

Totalt är det ett 70-tal verk som ingår i utställningen som går under temat Picasso och de stora mästarna under hans samtid. 

1900-talskonstnärer
Eftersom Picasso var aktiv under stora delar av 1900-talet är det ett stort spann av konstnärer som ryms i utställningen. 

Picasso står själv för ett tiotal verk och resten är tunga namn som Matisse, Miró och ytterligare runt tio världskonstnärer med tavlor från tidigt 1900-tal och framåt.

Privata samlingar
Det mesta kommer från privata samlingar som konstrådgivaren Berry Rommedahl, numera bosatt i Frankrike, lånat konst från. Rommedahl bidrar också med verk från sin egen samling. 

En nyckelperson i sammanhanget är också länsprofilen Kay Wiestål som i grunden tog initiativet till kontakten med vännen Rommedahl.

Utställningen pågår mellan den 4 juni och den 30 september i Förbrända salen på slottet.

– Vi kallar den "Konstens kungar till Kalmar slott" och innehåller de allra största från förra seklet, säger Mimmi Mannheimer.

Ingen provokation
Runt 700 000 kronor kostar det att hyra in konsten som också kommer kräva ett visst säkerhetsarrangemang.

Enligt Mimmi Mannheimer ska utställningen gå runt ekonomiskt med hjälp av entréavgifterna.

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista