Föräldrar i Karlskrona ställer sig bakom Resursskolan som kritiserats av Skolinspektionen. Bilden har inget samband med Resursskolan. Foto.Maj-Britt Rehnström/Scanpix
Karlskrona

Föräldrar försvarar hårda tag i Resursskolan

"Det handlar inte om våld, utan om att man kan lugna ner barnen"
1:37 min

Föräldrar i Karlskrona ställer sig bakom Resursskolans kritiserade metoder för att skapa lugn och ro i klassrummet.

Vi har tidigare berättat att Skolinspektionen ger Resursskolan för barn med särskilda behov i Karlskrona skarp kritik för att vara allt för hårdhänta mot elever.

- Även om det är förbjudet att hålla tag i barn mot deras vilja, är det något som verkligen behövs ibland, säger Tina som har ett barn i Resursskolan. Det handlar om att lugna ner barnen som ju inte fungerar riktigt som andra barn socialt, säger hon. 

Föräldrarna Tina och Helene har svårt att förstå Skolinspektionens kritik som går ut på att personalen måste sluta med att hålla fast elever mot deras vilja, något man inte får enligt lagen.

Impulsiv
- Om läraren inte får hålla fast en elev kan det gå illa. En utåtagerade elev kan vara impulsiv och exempelvis springa rätt ut i gatan och bli överkörd, säger föräldern Helene.

Tina och Helene säger att det här är deras åsikter men att frågan diskuteras livligt bland föräldrarna som har sina barn i Resursskolan.

Barnens egna ord
Skolinspektionen säger att man kan förstå föräldrarna, men utredaren Verica Stojanovic pekar samtidigt på att barnen själva uppgav för Skolinspektionen att de kände sig kränkta och att det är viktigt att lärarna har klart för sig att vart gränserna går för hur man får ta tag i ett barn.

- Barnet får aldrig känna sig kränkt, säger hon.

Var tycker då föräldrarna att gränsen för lärarens befogenheter bör gå?

- Lärarna måste få hålla tag i barnen, men får inte göra det längre än nödvändigt eller slå dem, säger föräldern Helene.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".