Olofström

Gröna korset håller nere olyckorna

1:29 min

Efter att man blivit bättre på att använda sin skyddsutrustning har antalet ögon- och skärskador halverats på Volvos fabrik i Olofström.

2009 var det runt 50 Volvoarbetare som skadade sina ögon och under samma år var det 11 anställda som ska sig så illa att man behövde sy. Men bara ett år senare har man alltså lyckats halvera de siffrorna.

Tacka "gröna korset"
Enligt arbetsmiljöspecialist Marianne Kotkamaa kan mycket av nedgången förklaras med att man blivit bättre på att använda sin skyddsutrusning, men också att det finns en medvetenhet och ett aktivt tänkande kring olyckor och risker.

Något som görs tydligt genom de "gröna korset" tavlorna som finns runt om på fabriken. Där kan man se dag för dag om någon skadat sig och hur illa det gått och intill kalendern finns en bild som visar var på kroppen skadan har uppstått.

Truckolyckor härnäst
Marianne Kotkamaa är som sagt glad över det goda resultatet, men siktet är redan inställt på vad som behöver göras härnäst.

– Trafiksäkerhet och olyckor som häger ihop med trucktrafiken. Vi måste få ner de antalet incidenter!

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista