Sölvesborg

Spottattack mot Jimmie Åkesson: "Väldigt kränkande"

1:09 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev utsatt för en spottattack på en restaurang i Sölvesborg i lördags natt.
– Han tyckte det var väldigt kränkande, säger pressekreterare Linus Bylund.

Det var en berusad man som spottade på Åkesson och som sedan snabbt greps av hans livvakter som fanns på plats. Händelsen är polisanmäld som ofredande.

"Kränkande och jobbigt"
Jimmie Åkesson själv vill inte kommentera saken, men hans pressekreterare Linus Bylund säger att partiledaren reagerade starkt på händelsen.

– Det är väldigt kränkande och jobbigt och därför är det viktigt att polisanmäla, säger Linus Bylund.

Riktat mot Jimmie Åkesson
Vad pressekreteraren Linus Bylund vet ska den spottande mannen inte sagt någonting till Jimmie Åkesson men han tror ändå inte att det var en slump. Det var riktat mot just partiledaren från Sölvesborg.

Det är inte första gången någon riktar sig mot Jimmie Åkesson på det här sättet. Bland annat kastade en 17-årig tjej ägg på honom vid ett torgmöte i Linköping 2009 och dömdes sedan i domstol för ofredande.

Nöjd med Säpo
Det är även ofredande som spottloskan i Sölvesborg är anmäld som. Pressekreterare Linus Bylund säger att Sverigedemokraterna är mycket nöjda med det arbete som Säkerhetspolisen gör när det gäller skyddet av Jimmie Åkesson.

– Jag blir förvånad att det kan hända men samtidigt är säkerhetspolisens uppgift dels att skydda oss men också att låta dem leva ett så normalt liv som möjligt. Det medför en viss kompromiss hur nära man kan låta folk komma, säger Linus Bylund.

Daniel Kjellander
daniel.kjellander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista