karlskrona

För mycket aluminium i Karlskronas vatten

1:33 min

Det är fortfarande problem med Karlskronas dricksvatten efter brunfärgningen vid årsskiftet. Vattnet håller inte tillräckligt hög kvalité, och reningsprocessen går för högtryck.

– Vi ligger precis på gränsen och har inga marginaler om det skulle hända något, säger Mats Strand, processingenjör på vattenverket.

Vattnet är inte farligt att dricka, men det innehåller för mycket aluminium, som var det man tvingades tillsätta för att få bort den bruna färgen och lukten.

Enligt Livsmedelsverket är det inte samma sorts aluminium som förr fanns i grytor och som inte var bra. Men eftersom det inte ska finnas några rester kvar av aluminium arbetar personalen nu för högtryck för att hitta en annan kemikalie, eller ett annat sätt att motverka brunfärgningen.

Ett annat problem är att vattenverket håller på att byggas om samtidigt som det är i drift, ett arbete som kommer att ta ett par år till.

Torbjörn Sten är miljöinspektör i Karlskrona kommun, och han tycker förstås inte det är bra att vattnet innehåller för mycket aluminium, men eftersom det rakt igenom kroppen är det inte farligt för hälsan.

Carina Melin
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista