Ronneby

UIQ:s före detta anställda attraktiva på marknaden

1:32 min

Nästan alla som förlorade sina jobb när telekomföretaget UIQ i Ronneby gick i konkurs för två år sedan har jobb i dag eller har startat eget företag.

Efterfrågan på personalens kunskaper har varit stor, säger Carina Hubertsson som är chef på arbetsförmedlingen:

– De som jobbade där var väldigt duktiga och många av dem hade lätt att få nya arbeten.

Det var 270 anställda på telekomföretaget UIQ som blev av med jobben vid konkursen. I dag är det under 10 personer av de före detta anställda som inte har arbete säger Carina Hubertsson. Arbetsförmedlingen var tidigt på plats med fyra handläggare som satt på företaget för att informera och svara på frågor.

Erbjöd starta eget-bidrag
En av de saker arbetsförmedlingen kunde erbjuda var ett starta eget-bidrag. En av dem som tog chansen att starta eget företag efter konkursen är Johan Nohave. Tillsammans med sin UIQ-kollega Peter Mohlin grundade han företaget Malvacom som utvecklar applikationer till mobiltelefoner. I dag har företaget 12 anställda och Johan Nohave tycker att framtiden ser ljus ut.

– Nu ser det väldigt ljust ut. Vi planerar på att expandera ytterligare lite. Det känns som framtidens jobb det här, säger Johan Nohave.

Annelie Lundin
annelie.lundin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista