Blekinge

Gunilla vägras fotvård - landstinget förlorar tusenlappar

1:59 min

Landstinget Blekinge har hittills förlorat runt 36 000 kronor på att inte ge Sölvesborgsbon Gunilla Hansen fotvård för några hundralappar.

Hon är ett exempel på hur olika patienter nu prioriteras bort inom den blekingska sjukvården på grund av landstingets usla ekonomi.

Beklagar
Medicinklinikens verksamhetschef Ann Jimsson säger att hon bara kan beklaga att situationen ser ut som den gör.

– Jag tror det kommer bli vanligare att enskilda patienter drabbas hårt, för vi har ett jättestort underskott och tvingas nu prioritera varenda grej.

Gunilla Hansens sjukdom klassas av medicinkliniken som oprioriterad och därför kan hon inte få fotvårdsbehandlingen betald av landstinget.

Varför vissa patienter inte kan räkna med att få vård i lika hög grad som andra patientgrupper, handlar om pengar.

På guldvåg
Landstingets ekonomi är mer än ansträngd och varje utgift vägs på guldvåg. Gunilla Hansen är starkt kritisk till uppdelningen.

– De kan inte låsa sig på två grupper, som de gör nu med reumatiker och diabetiker. Även andra som har samma behov av fotvård, ska i så fall erbjudas det i landstingets regi, säger Gunilla Hansen.

I hennes fall får landstingets besparing på cirka 250 kronor per behandling, minst sagt märkliga ekonomiska konsekvenser.

Långa sjukhusvistelser
Vi tre tillfällen har hon drabbat av rosfeber, på grund av infekterade sår i fötterna. Det har lett till att hon varje gång tvingats vistas minst fyra dagar på sjukhus för att få intravenös antibiotikabehandling.

Enligt uppgifter från Blekingesjukhusets ekonomiavdelning kostar ett normalt vårddygn cirka 3 000 kronor. Landstingets nota för Gunilla Hansens tolv vårddygn hamnar därmed på runt 36 000 kronor.

Tolv år
Omräknat i antal fotvårdsbehandlingar, blir det 144 stycken eller en behandling i månaden under tolv år, som hon hade kunnat få för de pengarna. Ann Jimsson kommenterar:

– Det är detaljer jag inte kände till, men jag tycker alltid att det är viktigt att ha en helhetssyn på alla patienter, det tycker jag, säger Ann Jimsson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se